Історики








В 1880 році російський вчений, лікар Микола Іванович Лунін, що вивчав роль мінеральних речовин в живленні,  відмітив, що миші, що поглинали штучну їжу, складену зі всіх відомих частин молока  (казеїну, жиру, цукру і солей), чахнули і гинули. А мишки, що отримували натуральне молоко, були активні і здорові.

«З цього виходить, що в молоці … містяться ще інші речовини, незамінні для живлення», - зробив висновок вчений.
 
У 1890 голландському лікареві Ейкману, що працював в тюремному госпіталі на острові Ява допомогли… кури, що бродили по двору. Їх годували очищеним зерном, і птахи страждали на захворювання, що нагадувало «бері-бері». Варто було замінити його на рис неочищений – хвороба проходила.
 
Загадкове явище цікавило і хіміка Казиміра Фрунка (пол.). У його лабораторії з’явилися клітки з голубами. Він годував їх виключно очищеним рисом, і через деякий час голуби захворіли. 
 
Вперше штучно синтезував вітамін у кристалічному вигляді польський біохімик  Казимир Фрунк у 1911 році.

Через рік він придумав і назву - вітамін - від латинського "vita" - "життя".

Зараз відомо близько 50 видів вітамінів. Всі вони позначаються на письмі великими латинськими літерами, запропанованими Е.В.Маккоуллі(амер.) у 1913 році.
 

Комментариев нет:

Отправить комментарий